Vanliga Frågor & Svar

1. Finns det andra Spökvandringar i Gamla Stan och på Södermalm?

Svar: Inte vad vi vet. Det finns vandringar, men ingen som denna! Vi är Originalet!

2. Var startar spökvandringarna?

Svar: Vi startar på Järntorget 84 i Gamla Stan, vid Evert Taube statyn. Vi startar på Mosebacke Torg 3 på Södermalm.

3. Vad kostar Stockholms bästa spökvandring?

Svar: Klicka här för priser för endast vandring eller här för middagspaket.

4. Vad händer om det regnar?

Svar: Man blir blöt eller så fäller man upp paraplyet, sätter på sig regnrock.

5. Hur lång är spökvandringen?

Svar: ca 90 minuter (troligtvis några minuter längre). Bokar ni restaurang själva så boka med marginal, tråkigt att känna sig stressad under spökvandringen. Vandringen är mellan 1,2 – 2 km lång.

6. Är spökvandringen utomhus?

Svar: Ja, så klä er varmt och sätt på er bekväma skor. Vandringen kommer bli inomhus när dom har byggt ett stort tak över hela Gamla Stan eller Södermalm.

7. Kan man köpa presentkort på spökvandringar?

Svar: Självklart. Vi säljer presentkort på både spökvandring och spökvandring med spökmiddag. Våra presentkort gäller i 1 år från utställningsdatumet. Köpta presentkort återbetalas ej. Klicka här för att komma till butiken.

8. Gör ni spökvandringen på fler språk?

Svar: Vi gör spökvandringar på svenska och engelska.

9. Hur stora grupper kan ni ta?

Svar: Vi tar max ca 45 personer per guide, men vi är ju fler guider så vi kan fler grupper samtidigt.

10. Vad händer om det är för få deltagare inbokade på vandringen (händer sällan)?

Svar: Är det färre än 6 själar inbokade så kan tyvärr vandringen bli inställd. Betalade platser återbetalas självklart.

11. Vad heter restaurangen vi ska äta på?

Svar: Eriks Gondolen, Movitz, Fem Små Hus, Aifur, Engelen, O´Learys, Tre Valv – Du väljer (har du presentkort från ett upplevelseföretag så är det Movitz ni ska äta på).

12. Är jag smart om jag tar bilen till Gamla Stan och Södermalm?

Svar: Ja, om du gillar att fastna i Stockholmstrafiken och åka runt Gamla Stan 62 varv för att leta efter en icke existerande parkeringsplats. På Södermalm kanske chansen är större att hitta en plats men fortfarande ganska minimal.

13. Passar spökvandringen för barn?

Svar: Absolut, bör dock tänka på att det kan vara lite läskigt för dem yngsta samt att vi promenerar i ca 90 minuter. Vi pratar mycket om Stockholms historia och är inte som Gröna Lunds spökhus, OBS! Svordomar kan förekomma. Tänk också på att guiderna är inga barnvakter och andra gäster kanske inte är lika imponerade av era söta små monster.

14. Passar spökvandringen för vuxna?

Svar: Absolut, bör dock tänka på att det kan vara lite läskigt och konstig humor under kvällen. Om man “värmt” lite innan spökvandringen så bör man “tvätta händerna” före vi går. Vi promenerar i ca 90 minuter. OBS! Svordomar kan förekomma.

15. Vad kul det låter, passar detta för skol- och gymnasieklasser?

Svar: Det är kul, om man gillar Stockholms historia. Vi är INTE som spökhusen på nöjesparkerna. Vi har inga statister som hoppar fram och skriker eller liknande. Vår vandring är 80% Stockholms historia. Innan ni bokar så “sälj in” vandringen till barn/ungdom som en historisk vandring. Tänk på att det är eleverna som ska gilla detta och inte bara lärarna 😉Vid grupper med barn/ungdom så behövs ett par stycken vuxna med för att hålla koll på gänget (vissa kanske tycker mobilen är intressantare, vissa kanske måste gå och kissa, andra kanske inte vågar hela vägen). Tänk på att guiden vill göra sitt jobb på bästa sätt och att dom ansvariga för dessa barn/ungdomar är fortfarande de medföljande lärarna och vuxna.

16. Har ni rabatter, typ grupp- eller skolrabatter?

Svar: Vi säljer en historisk spökvandring. Vill du veta mer om rabatter, kontakta en trädgårdsmästare.

17. Vi är ett gäng som vill gå med er – Stockholms populäraste spökvandring – kan ni ordna så att vi mitt under vandringen kan göra ett dryckesstopp?

Svar: Om ni går tillsammans med andra gäster så blir det svårt. Ni kan ju fråga resten av gruppen om dom vill att ni bjuder dom på något att dricka och att vandringen blir ca 30 minuter kortare. Men allt går. Ni kan boka in en privat guide (till massor av mer spökpengar) och boka in ett stopp. Tänk på att våra guider är några jäklar på att dricka så det kommer troligtvis bli en dyr affär för er eftersom guiden måste bjudas. Vi rekommenderar dock inte att göra ett stopp mitt under vandringen. Det tar bort väldigt mycket tid av själva vandringen och man tappar både känslan och tempot av upplevelsen. Vi föreslår att ni tar den goda drycken efter vandringen.

18. Finns det toalett under vandringen?

Svar: Nej men fråga gärna om du får kissa i guidens väska….. Det är Gamla Stan och Södermalm – vad tror du själv?

19. Kan man ta sig fram med barnvagn, rullstol, kryckor eller liknande?

Svar: Visst går det om man har en jäkla vilja. Som ni vet är det mycket kullerstenar och backar samt en och annan trappa i Gamla Stan. Vi går även ner i en källare på spökvandringen i Gamla Stan vid möjlighet och där går det inte att få ner rullstolar eller rullatorer. Vi är även ganska kända/ökända för att ha ett ganska högt tempo på våra vandringar. Både i prat och promenad.
Södermalmsvandringen fungerar tyvärr inte alls med rullstol eller rullator (barnvagn kan gå om fler bär den på vissa ställen). Det är flertal trappor som vi går upp och ner i.

20. Jag har lite svårt att gå. Är vandringen lämplig för mig?

Svar: Njae, vi är kända för att ha ett högt tempo på vår vandring och vi går ca 1,2 km på 90 minuter i Gamla Stan och ca 2 km på Södermalm där sistnämnda har massor av trappor. Det finns inga ställen att sitta och vila på under dom flertal stopp vi gör. Om guiden måste vänta in dig vid varje stopp så kommer inte tiden räcka till för att hinna med alla historier vi vill få med och det betyder att guiden måste ta bort några stopp/historier för att hinna klart inom dessa 90 minuter.

21. Om vi kommer sent, kan vi följa med ändå?

Svar: Självklart! OM ni hittar guiden…. Om ni kommer sent till ett flyg eller tåg – hinner ni med det då?

22. Ska man vara onykter när man går denna spökvandring?

Svar: Mycket dålig idé! Troligtvis så kommer du störa spökvandringen, bli nödig och vilja avbryta spökvandringen för en liten “kisspaus” och vilja fylla på ditt rus på vägen.
Med ditt omdöme så kan du troligtvis redan hela Stockholms historia och alla skämt som finns i världen runt detta.
Vet du! – Skit i spökvandringen och möt upp dina vänner efter spökvandringen på den grymt bra puben du precis har hittat!!!

23. Hur sker betalning?

Svar: Om ni endast ska gå spökvandring så kan ni betala kontant direkt till guiden eller i förskott med Swish (senast 3 timmar innan vandring). Ni kan även betala i förskott med PayPal eller med kortlänk (senast dagen innan vandring). Ska ni ha vårt middagspaket sänder vi er betalningsinformation vid bokningstillfället. Är ni ett företag som ska ut och gå kan vi fakturera er med 10 dagars betalning (sänd med en fullständig faktureringsadress när ni bokar. Vi tar 100:- i administrativkostnad). Om ni inte klarar 10 dagars betalning så kan ni förbetala med ert företagskort.
Vi tar EJ Swish/kort vid start på torget.

24. Kan spökvandringen vara stötande?

Svar: Om du är kvinna, man, barn, hund, dansk, finsk, kunglig, lång, kort, smal, tjock, ung, gammal, blond, mörk, snäll, dum eller något annat så kanske du kan få höra något ord som inte passar just dig. Eller så har du glimten i ögat och samma humor som vi och bara njuter av vår spökvandring.

Varukorg